Talviurheilussa on taikaa

Valkoiset hanget, kiiltävä jää, kuulas auringonpaiste ja raikas pakkasilma. Nämä luovat upeat puitteet laajalle kirjolle erilaisia talviurheilulajeja. Monelle innokkaalle liikkujalle talvi luo monipuoliset mahdollisuudet harrastaa ja kokeilla uusia lajeja. Pohjoisissa olosuhteissa lumella ja jäällä on jo kauan sitten luotu pohja nykyisille huippuunsa hiotuille lajeille. Esi-isämme oivalsivat kauniin luonnon mahdollisuudet ja loivat tavat ja välineet liikkua niin jäällä kuin lumella.

Luonto luo puitteet

Suomessa, kuten monessa muussakin pohjoisen maassa Talviurheilulajit ovat olleet aina suosittuja. Lajien kirjosta löytyy vaihtoehtoja monen tasoiselle urheilijalle, niin aloittelijoille kuin ammattilaisille. Useista kaupungeista löytyy keskustan tuntumasta mahdollisuuksia niin yksilö- kuin joukkuelajeihin. Varusteita on helppo vuokrata tai lainata ystäviltä, jos mielii vain kokeilemaan uutta lajia. Tämäkään ei siis nouse esteeksi talviaikana. Kauempana isommista kaupungeista löytyy vaihtoehtoja niin valmiista hiihtoladuista koskemattomassa luonnossa samoiluun, jos haluaa päästä luonnonrauhaan tunnelmoimaan ja nauttimaan.

Talvella ulkoilu on elämys, ja olo ulkoilun jälkeen rentoutunut. Talviurheilua pystyy harrastamaan niin isommassakin ystäväporukassa, perheen kanssa tai nauttimalla omasta yksityisestä urheilusuorituksesta. Sää sanelee paljon, mutta tuulessa ja tuiskussakin on oma tunnelmansa. Luonto huolehtii upeista puitteista ja tätä upeaa elämystä on helppo täydentää, vaikka eväiden kanssa. Kuppi kuumaa kaakaota kannon nokassa ennen kotiinpaluuta tai urheilusuorituksen välissä, ja täydellinen elämys on valmis!

Hangessa ja jäällä

Paksut hanget ovat otollinen ympäristö esimerkiksi hiihtämiselle, mutta talviurheilun ei tarvitse tapahtua vain hangilla. Jäällä löytyy myös vaihtoehtoja useampia erilaisia. Esimerkiksi jääkiekko on useassa maassa arvostettu laji ja joukkueita löytyy harrastelijoista maailmanmestaruustasolle. Pipolätkä porukoita löytyy joka kaupungista ja mukaan voi lähteä kokeilemaan matalalla kynnyksellä, tarvitset vain mailan ja luistimet.

Luistelu itsessään on myös loistavaa ajanvietettä! Lasten kanssa tulee ulkoiltua huomaamatta luistimet jalassa ja aikuisilla on mahdollista luistella rennosti tai haastaa itseään kokeilemaan erilaisia temppuja. Kaupungeissa löytyy usein yleisiä luistelujäitä ja isoimmissa myös luistimia pääsee vuokraamaan. Pienemmätkin pysyvät menossa mukana tuettuina tai vaikka pulkan kyydissä.

Talviurheilussa kynnys on matala ja taikaa löytyy lajista kuin lajista, kunhan vain löydät omasi!