Talviurheilulajit koulussa

Monelle on jäänyt ikäviä kokemuksia ja muistoja koulun liikuntatunneilta. Ehkäpä juuri sinut on valittu viimeiseksi pesäpallojoukkueeseen kerta toisensa jälkeen tai ehkä olet joutunut kiusatuksi huonojen hiihtotaitojesi vuoksi. Talviurheilulajit voivat kuitenkin tarjota myös kouluihin mielekästä ja mukavaa tekemistä, kunhan vain liikuntatunnit suunnitellaan oikein.

Hiihto

Hiihto on juuri se talviurheilulaji, josta monella on huonoja kokemuksia kouluajoilta. Hiihtäminen voi kuitenkin olla kivaa, kunhan matka valitaan hiihtäjien taitojen mukaan. Kannattaa aloittaa lyhyistä hiihtomatkoista, jotka eivät sisällä liian haastavia mäkiä tai muuta maastoa. Pienten eväiden nauttiminen kesken hiihtomatkan voi tuoda hiihtoretkiin aivan uudenlaista mielenkiintoa.

Luistelu

Kun luetellaan koulussa useimmiten harrastetut talviurheilulajit, on luistelu usein näiden joukossa. Lisäksi se on monen suosikkilaji. Luistelu on samalla haastavaa ja antoisaa. On upeaa, kun oma luistelutaito kehittyy ja luistelu alkaa sujua aina vain paremmin. Hyvien luistelijoiden kanssa voi olla upeaa kokeilla vaikkapa matkaluistelua ja pientä luistimin taitettua eväsretkeä luonnon helmaan. Tällaisten ideoiden toteuttamiseksi on kuitenkin todella tärkeää varmistaa retken turvallisuus. Hyvä retki lähtee turvallisista luisteluolosuhteista – ja tietysti hyvistä eväistä!

Jääkiekko ja jääpallo

Luisteluun läheisesti liittyviä talviurheilulajeja ovat jääkiekko ja -pallo. Pienten lasten kanssa käytetään usein mieluummin palloa kuin kiekkoa, sillä kiekko on vaikkapa kasvoihin osuessaan melkoisen kova. Jääkiekko ja -pallo ovat haastavia ja nopeita lajeja, joissa pärjääminen vaatii hyviä luistelutaitoja, joukkuepelitaitoja sekä hyvää mailankäyttötaitoa. Kaiken tämän tekeminen yhtaikaa on vaativa suoritus, mutta siinä onnistuminen on sitäkin antoisampaa.

Laskettelu

Laskettelu ei perinteisesti kuulu koulujen liikuntatuntien vakio-ohjelmaan, mutta koulu saattaa järjestää erityisiä lasketteluretkiä tai muuta lasketteluun liittyvää mukavaa puuhaa. Laskettelu on melko haastava laji, jossa turvallisuudesta on pidettävä huolta. Tämä voi olla haastavaa, jos mukana on koululuokallinen tai pari koululuokallista lapsia.

Mäenlasku

Mäenlasku esimerkiksi pulkilla, stigoilla ja liukureilla voi olla hauskaa tekemistä myös koulussa. On yllättävän rankkaa kiivetä toistuvasti mäkeä ylös ja laskea alas, joten mäenlasku käy aivan liikunnasta! Tässä lajissa voivat menestyä myös sellaiset lapset, jotka eivät ole liikunnallisesti erityisen lahjakkaita.