Talven kylmät ja pimeät kuukaudet voivat tuntua ankeilta ja ikäviltä, mutta ne mahdollistavat silti monia mukavia lajeja liikuntaharrastuksiksi ja ajankuluksi. Sääolosuhteista johtuen talviurheilulajeja harrastetaan luonnollisesti pääosin vain niillä alueilla, joilla on vaihtuvat vuodenajat sekä niin kylmät talvet, että pysyvä lumipeite sataa edes joksikin aikaa. Nykyteknologia on kuitenkin mahdollistanut esimerkiksi hiihtoputkien rakentamisen sisätiloihin, ja myös tekolumen tai tekojään turvin voi kesäaikaan ainakin jonkin verran harrastaa esimerkiksi hiihtoa tai luistelua. Sään- ja lajinmukainen pukeutuminen on talviurheilussa erityisen tärkeää, mutta varusteiden ollessa kunnossa ei kovempikaan pakkanen estä nauttimasta urheilusta ulkoilmassa.
Murtomaahiihto
Perinteinen hiihto on suosittu ja monipuolinen laji, joka kuormittaa laajasti kehon lihaksistoa, ja parantaa hapenottokykyä sekä vahvistaa yleisesti hengitys- ja verenkiertoelimistöä. Hiihtoa voi harrastaa hyvin monin eri tavoin joko hiihtämällä reippaasti valmiilla hiihtoreiteillä kuntoilumielessä tai rauhallisempaan tahtiin umpihangessa retkeillen ja metsän rauhasta nauttien. Hiihtotyylejä ovat perinteinen, latua pitkin joko vuoro- tai tasatyönnöin etenevä tyyli sekä sukset leveästi vuorotahtia sivuille liuttava luistelutyyli, joka vaatii enemmän tilaa.
Entisaikaan hiihto oli talviaikaan etenkin syrjäseuduilla tärkeä liikkumismuoto, ja usein monet lapset talvisin hiihtivät pitkätkin koulumatkat. Hiihdolla oli suuri rooli myös sota-aikana, sillä esimerkiksi talvisodassa kaukopartiomiehet taittoivat pitkät taipaleet hiihtäen. Nykyäänkin hiihto kuuluu Suomessa osana varusmiespalvelukseen, ja varuskunnista on kantautunut huolestuneita huomioita siitä, että nykynuorten hiihtotaito on vuosien kuluessa huomattavasti rapistunut.
Hiihtoharrastuksen aloittaminen vaatii jonkinlaisten välineiden hankkimisen, mutta käytetyilläkin monoilla, suksilla ja sauvoilla pääsee hyvin alkuun. Hyvällä huolenpidolla välineet myös kestävät aikuisiällä pitkään, mutta lasten varusteita täytyy tietysti ajoittain päivittää suurempaan kokoon. Suksien oikeanlaiseen voiteluun on hyvä perehtyä jonkin verran, jotta luisto ja pito ovat varmasti vallitsevaan keliin sopivat, eikä esimerkiksi ylämäissä voimakas lipsuminen pilaa hiihtonautintoa.
Laskettelu
Laskettelu asettaa murtomaahiihtoa enemmän vaatimuksia olosuhteille, sillä tarvitaan edes jonkinlainen mäenrinne jota pitkin laskea alas. Maailman vuoristoiset alueet ovatkin hyödyntäneet maantieteellisiä ominaisuuksiaan, ja eri kokoiset ja -tasoiset hiihtokeskukset tarjoavat laskettelumahdollisuuksia lajista kiinnostuneille. Perinteikkäitä laskettelualueita ovat esimerkiksi Colorado Yhdysvalloissa, Alppien seutu Euroopassa sekä tietysti Suomen ja Ruotsin tunturit pohjolassa. Laskettelussa alkuun pääsemiseksi on suositeltavaa käydä edes lyhyt perustason kurssi, jossa varusteet, turvallisuusasiat ja esimerkiksi käännökset kanttauksineen tulevat tutuiksi.
Saman hiihtokeskuksen sisällä on usein monta, vaikeustasoltaan erilaista rinnettä, ja ennen laskua on syytä varmistaa omien laskettelutaitojen riittävyys kuhunkin rinteeseen. Laskun aikana vauhti saattaa nousta melko kovaksi, ja rinteissä saattaa olla jyrkempiä kohtia, joten kunnollisen kypärän käyttö on perusedellytys.
Luistelu
Talvella jäätyvät merien, järvien ja jokien jäät ovat luonnon tarjoamia ilmaisia luistelupaikkoja, joita on hyödynnetty ennen jäähallien ja tekojäiden keksimistä. Perinteinen retkiluistelu meren jäällä evästaukoineen on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen elämys aurinkoisena kevättalven iltapäivänä. Luistelu tarjoaa muitakin monipuolisia liikuntamahdollisuuksia kuten erilaiset jäällä pelattavat joukkuepelit, taitoluistelu, muodostelmaluistelu ja pikaluistelu.
Ulkojäillä luistelu on edullinen harrastus, joka ei vaadi muuta kuin luistimien tai kenkiin kiinnitettävien retkiluistimien hankkimisen tai vuokraamisen. Monien kaupunkien keskustasta löytyy nykyään talvisin avattava tekojäärata, joka tarjoaa musiikkia, kahvilapalveluja, luistinvuokraamon ja ylipäätään erittäin tunnelmalliset puitteet nauttia pienestä luistelutuokiosta. Esimerkiksi Helsingissä jäärata aukeaa joka talvi aivan keskustassa Rautatientorilla. Ympäri vuoden luistelu onnistuu jäähallien maksullisilla yleisövuoroilla.
Jäällä pelattavat joukkuepelit
Liukas jää tarjoaa hienon pelialustan erilaisille jännittäville joukkuepeleille. Eurooppalaisittain niistä tunnetuin lienee jääkiekko, joka on etenkin Itä- ja Pohjois-Euroopan maissa erittäin suosittu ja seurattu laji. Jännittävä ja nopeatempoinen peli on kiehtovaa seurattavaa, ja vaatii katsojalta herpaantumatonta keskittymistä pelitapahtumisen perässä pysymiseksi.
Vaikka nykyään naisetkin pelaavat jääkiekkoa, kehitettiin ringette aikoinaan ikään kuin jääkiekon naisille suunnatuksi vastineeksi. Ringetteä pelataan lavattomilla keppimäisillä mailoilla, ja pelivälineenä toimii kiekon sijaan pyöreä rengas. Muuten pelin idea on hyvin samankaltainen kuin jääkiekossakin.
Jääpallossa pelivälineenä on nimensä mukaisesti pallo, ja mailojen lapa on käyrempi kuin jääkiekkomailoissa. Peli muistuttaakin säännöiltään enemmän jalkapalloa, ja esimerkiksi jääkiekossa sallitut taklaukset ja tönimiset ovat jääpallossa kiellettyjä.